Tālrunis: 67 22 88 55, SMS/WhatsApp: 27 22 88 55, e-pasts: studija@radioskonto.lv

Pēc četru gadu pārtraukuma uzņēmēju noskaņojums ir pozitīvs visās nozarēs, secināts jaunākajā “Citadele Index” pētījumā.  Šajā ceturksnī arī tirgotāji kļuvuši optimistiski līdzās ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem un būvniekiem.

Valsts turpinās apkarot ēnu ekonomiku būvniecības jomā un cīnīsies ar aplokšņu algu izmaksu, šodien Finanšu ministrijas rīkotajā konferencē  atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola . Ēnu ekonomikas apkarošanā Latvijai jau ir pirmie nopietnie rezultāti, par ko liecina austriešu ekonomikas profesora  pētījums, kas atklāj, ka pērn ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā bijis aptuveni 23% no IKP, kamēr   Lietuvā un Igaunijā tas attiecīgi bija 24,9% un 25,4% no IKP. Ministre uzsvēra, ka ēnu ekonomikas samazināšana nozīmē arī lielākus nodokļu ieņēmumus. Piemēram, pērn valsts budžets tika pārpildīts par 60 miljoniem , bet šogad tie būs 75 miljoni eiro.

Interneta meklētājā “Google” šogad meklētākie vārdi Latvijā ir “ss.com”, “laikapstākļi” un “skrāpē un laimē”, liecina “Google” meklēšanas gada pārskata  rezultāti. Vēl populārāko Latvijā meklēto vārdu vidū ir “Iphone 8”, “Andelemandele”,  “Fidget spinner”, “Katalonija”, “Gripas simptomi”.

Šogad visgaidītākā Ziemassvētku dāvana Latvijā ir dāvanu karte, ko sagaida 39% aptaujāto,  liecina aptauja. Šogad “Top3” Latvijā biežāk dāvināto dāvanu pirmās vietas godā ir pārtika. Saldumus un citas pārtikas preces saviem tuviniekiem iecerējuši pasniegt  37% Latvijas iedzīvotāju. Otra populārākā dāvana ir kosmētikas preces, savukārt trešajā vietā ierindojas dāvanu kartes.   Tas, ko daļa aptaujāto iedzīvotāju iecerējuši dāvināt, atšķiras no tā, ko paši cer saņemt svētku vakarā.

Japānā izstrādāta viedtālruņu lietotne, kas palīdzēs grūtniecēm atrast sēdvietu parasti pārpildītajā Tokijas metro. Ja vilciena vagonā atradīsies kāds pasažieris, kurš būs gatavs atdot savu vietu topošajai māmiņai, viņa saņems sēdvietu karti, kurā norādīta šī labvēļa atrašanās vieta. Kad jaunā lietotne tiks laista klajā, vēl nav zināms, bet izstrādātāji cer, ka tā būs sekmīga un nākotnē tiks paplašināta, sniedzot palīdzību arī gados veciem cilvēkiem un invalīdiem.

Avots:LETA